Bloggar på BTH

 

 

 

50 Comments

 1. Pontus says:

  Hur fungerar det att plugga på distans hos BTH? Funderar på kurspaketet med företagsekonomi. Vilka möjligheter finns att ha kontakt med andra som läser kursen?

  • yvonne motyka says:

   Hej Pontus!
   Som distanskurs får man all information via its´learning så som föreläsningar, inlämningar och vilka som deltar i kursen. Man har även tillgång till deltagarnas mejladress. Det kommer även finnas ett frågerum för eleverna och läraren att ställa frågor och föra dialoger.

 2. Adam says:

  Hur mycket plugg är det på maskinteknik?

  • yvonne motyka says:

   Hej Adam! Det är ganska mycket plugg på maskinteknik. Men det är det i allmänheten bland civilingenjörers linjer. Just maskinteknik är mer inriktad inom fysik och mattematik så om du har lätt för dom ämnena är det till din fördel.

 3. Memet says:

  Vilken civilingenjör utbildning ser du som mest framgångsrik på arbetsmarknaden idag ?

 4. Robin says:

  Hej!
  Är det svårt att hitta bostad om man börjar på BTH?

  • Kim Restad says:

   Det korta svaret är: Absolut inte!
   Om man kan tänka sig att pendla från Ronneby (15 min bort med tåget) så vill jag påstå att du har garanterat boende. Det brukar inte vara jättesvårt att få bostad i Karlskrona, men tänk då på att vara ute i mer god tid – det är många studenter som vill ha bostad samtidigt inför terminsstart.
   Det finns många bra sidor att kolla på, men kolla gärna in Karlskronahems studentlägenheter. Tänk bara på att på deras studentlägenheter är det den som först anmäler sig som får erbjudandet, så man får vara inne på sidan och kolla ofta. Du kan även höra av dig till skolans på info@bth.se – de brukar vara bra på att leda oss rätt!

 5. Frej says:

  Hej!
  1. Bör man ha mycket förkunskaper inom programmering om man ska läsa Software Engineering eller börjar ni från början?
  2. Är det mycket plugg på det programmet?

  • Richard says:

   Hej Frej

   1. Nej, du behöver inte ha förkunskaper. Fast det hjälper om du har en insikt i dom lättare sakerna. Så när dom tyngre sakerna tas upp såsom Arv, Komposition och Länkade listor. Så är du redo att ta in det och slippa ligga på stadiet där du fortfarande tänker på hur en klass, tilldelning och aritmetik fungerar.

   Lärarna tar upp grunderna så det är inget du behöver oroa dig för. Saken är bara att det är en del inlämningar, i C++ kursen, så det är viktigt att du är aktiv i dina studier och inte väntar en vecka innan du gör något. Det är väldigt lätt att hamna efter i sina studier om man gör så.

   Poängen med programmering är att du med tiden gör saker utan att tänka på det, så praktisk erfarenhet gör att du kommer ihåg vad du behöver göra utan att du tänker speciellt mycket på det.

   2. Ingen kod skrivs av sig själv. För att skriva kod behöver du kunskaper/teori. Förstår du inte teorin så blir ingen kod skriven. Så ja, det är en del plugg. Men ingen kommer dansa sig igenom universitet studier, även om vissa verkar se ut att bara behöva lyssna och dom lär sig på första försöket.

   I övrigt så hjälper det att ha en del förståelse för matematik (vilket handlar om logik) och detta gör att vissa saker är lättare att ta till sig eftersom det är just logik inom programmering. Detta betyder inte att du behöver kunna lösa Matematik C, samt tyngre, uppgifter under utbildningens gång utan det handlar om hur du tänker och inte känner dig ointresserad i allt som har med logik att göra. Du måste vilja ta till dig information och du skall inte känna dig nere om du inte löser uppgifterna på första försöket. Hittar du inte en lösning så söker du efter en, som förklarar ditt problem och dess lösning, men använd inte annans kod rakt av. Ingen copy-and-paste kommer vara tillåten, samt det finns ingen internet tillgänglig under tentorna. Detta kommer inte hjälpa dig i längden hursomhelst.

   Saker som du kan läsa på så att du är mindre grön: Inmatning, utmatning, typer, variabler, iteration, selektion samt arrayer. Dom ger dig ett bra underlag så att du känner dig varmare i kläderna då du börjar.

   Jag hoppas du får en lärorik utbildning och vi kanske ses i byggnaderna! 🙂

 6. Tony says:

  Hej!

  Jag har tänkt gå webbutveckling och undrar om man behöver kunna saker om det innan man börjar programmet. För jag kan nästan ingenting om det men är intresserad.
  Fråga 2. Hur är set med bostaden om man bor i Göteborg? Är det enkelt att hitta och när bör man leta efter bostad?

  • Richard says:

   Hej Tony

   1. Nej, du behöver inga förkunskaper. Men precis som jag skrev till Frej så underlättar det om du redan kan dom lättare detaljerna så när man går in på dom tyngre så slipper du tänka på om du skrev koden på rätt sätt. För om det är något underbart med webbutveckling/webbprogrammering så är det när inget händer. Du kan ha alla felmeddelanden aktiverade, vilket gör att du får reda på om din kod lider utav håravfall, men ändå kan vissa saker vara oförklarade. I mitt fall så använde jag “ersätt text”-vertyget i Dreamweaver och vad jag inte visste var att vertyget ändrade min css kod så att hela hemsidan såg ut som den hade fått en stroke. Mitt fel var?
   #submitOptions input[type=’submit’] var istället #submitOptions input[type=”submit’]
   Ser du felet? Detta lilla misstag gjorde att flera rader css kod ignorerades eftersom filen var felaktig skriven.

   Största skillnaden emellan webbutveckling och vanlig programmering (C++, JAVA etc) är att du redan har ett program som du skall göra din kod till. Alltså en webbläsare. Detta underlättar, till en viss del, men också gör det också mycket jobbigare eftersom i webbutveckling/webbprogrammering så måste du följa en större antal regler och krav för att din kod skall fungera eller ens vara synlig. Den som har sysslat med HTML, CSS och IE vet vad jag pratar om.

   Vad är det med webbutveckling som du är intresserad utav? Viktigaste egenskapen som du antingen besitter, eller vill finslipa, är just intresset för problemlösning. Du måste vilja lösa problem, annars kommer du inte komma långt i kodningen.

   Så vad kan vara viktigt att förstå gällande webbutveckling? Som sagt så är det en skillnad emellan webb och vanlig programmering. Något som kan vara intressant att kolla upp är allt som har med taggar att göra. Nämligen html, head, body, div, img, span osv. Detta är en vanlig rad som du kommer att skriva, vilket inkluderar en CSS fil för just den sida som du laddar:

   Viktigt kan vara vad href, type, media samt /> har för betydelse. När det gäller avslutet på taggen så är det en skillnad mellan … och , varför? Kolla upp! 🙂

   2. När jag sökte till BTH så sökte jag samtidigt för en bostad hos Karlskronahem och angav exakt anledningen till varför jag sökte bostaden. Jag fick den utan problem, jag hade inte ens kommit in (saknade behörighet, nämligen Matematik C). Sök nu, jag antar studentlägenheter är lättare att få för ensamma studenter. Varför frågar du om Göteborg? Har du tänkt att pendla emellan Göteborg och Karlskrona?

   Jag hoppas du får en lärorik utbildning och vi kanske ses i byggnaderna! 🙂

 7. Kushtrim says:

  Är det lönt att plugga i karlskrona om man pendlar från kstad

  • Richard says:

   Hej Kushtrim

   Vad menar du med lönt? BTH erbjuder en stark framtid? Ja! Du kommer bl.a. komma i kontakt med företag mycket tidigare, även under utbildningarna, än vad andra lärosäten erbjuder. Så, ja! 🙂

   Du kan se det på detta sätt också, eftersom du pendlar så har du tid att utföra lite arbete medan du pendlar. Så när du kommer hem så har du inget oavklarat arbete att göra.

   • Kushtrim says:

    Ursäkta mitt uttryck!! Jag menade om det är rimligt att pendla till karlskrona. Vad jag vet och hört så är BTH en mycket bra högskola, och vill därför också utbilda mig där. Har dessutom två barndomsvänner som pluggar där och dem är helt nöjda med vad skolans utbildning erbjuder, så ja skolan är BRA!!

    • Richard says:

     Inga problem, jag ansåg inte att ditt uttryck var dåligt på något sätt. 🙂

     Om det är rimligt är upp till dig själv. Min fru pendlade mellan Karlskrona och Malmö under ett års tid. Största nackdelen med det och med fyra barn är att hon fick sitta 6-7 timmar per dag på ett tåg.

  • Kim Restad says:

   Jag veckopendlade till Malmö hela mitt första år (så jag hade iofs bostad i Blekinge) och en annan i min klass pendlade från Lund varje dag då han bodde där. Det går absolut, Kristianstad är inte lika långt heller. Som Richard säger kan man alltid plugga på tåget och få undan lite jobb då – beroende på om man har ro till det på tåget och vilka kurser det är. Det är ju ett jättebra sätt att se till att man har mer ledigt när man väl är hemma sen.

   Däremot skulle jag, om jag var du, fundera över att flytta hit. Lite vid sidan av din fråga, det inser jag, men då slipper du spendera tid på tåget eller missa tid att umgås med dina kursare. Det fungerar ju mycket bra att göra som jag gjorde – åka hem på helgerna, om man inte heller vill missa att umgås med dem där hemma.

 8. Linus says:

  Hur står sig BTH i arbetsvärlden om man jämför med t.ex. Chalmers eller KTH? Kommer man att vara konkurrenskraftig i andra delar av Sverige?

  • Johan says:

   Hej Linus!
   Tyvärr finns ingen aktuell statistik för det du frågar efter. Generellt kontrolleras kvalitén på utbildningarna av en myndighet. På BTH finns även många unika utbildningar som inte har någon motsvarighet på andra skolor.
   //Johan, webmaster

 9. Kushtrim says:

  Vilka högskoleingenjörsutbildningar finns att välja bland i BTH?

 10. Ibbe Cj says:

  Finns det möjligheten att skugga en studen som läser progammet SE?

  • Richard says:

   Hej Ibbe

   Jag tror inte det finns något system som du kan skriva upp dig på för att “skugga”. För att närvara vid föreläsningar, då du inte är en student än, är något du måste ta upp med varje lärare.

   Jag går ISE programmet (nästan samma program som SE, med en liten detalj som skiljer dom båda åt), vad är det som gör att du vill följa en student runt? Du är inte säker på utbildningen? Programmet låter häftigt men har inget intresse för programmering/systemutveckling? Känner dig inte bombsäker på matematik (det gör inte jag heller)? Eller?

 11. Elin says:

  Hejsan!
  Jag undrar hur det är att gå fysisk planering? Mycket plugg? Uppsatser? Kreativitet? Framtida jobb?, lite allmänt om kursen 🙂

 12. Hanania Isa says:

  Hej Elin!

  Det som är så roligt med min utbildning är att det är så varierande! Det kan vara allt från att visa upp sin kreativitet i ritsalar, hålla på med statsbildningar eller kartritningar (detaljplan/översiktsplan) med CAD och andra program till föreläsningar, seminarier, lite tentor mm!
  Plugget skiljer sig lite från andra utbildningar på det sättet att utbildningen har mycket praktiska arbeten värvat med teori!
  Vi har inte lika mycket tentor och inlämningsuppgifter som andra! Oftast ges större inlämningsuppgifter för en grupp istället för enskilt. Så mycket av våra större arbeten sker i grupp, men samtidigt finns det också en hel del självständiga delar i utbildningen.
  Kort och gott lär vi oss alltså att presentera olika förslag för stadsbilden med dess bebyggelse och landskap genom både praktiska och teoretiska moment.

  Framtiden ser rätt så ljus ut för den som utbildar sig till planeringsarkitekt idag. Man kan jobba inom kommun, länsstyrelse, andra statliga verk eller arkitektfirmor och privata konsultföretag!

  Hoppas detta har gett dig lite hum om utbildningen och om du har fler frågor eller om något ännu är oklart, får du mer än gärna höra av dig igen 🙂
  /Hanania

 13. Kushtrim says:

  Är det någon som läser ingenjörsutbildninen för energisystem och hållbar utveckling? Berätta lite kort om utbildningen. Roligt? Svårt? Mycket plugg?

  • Atif Cheema says:

   Hej Kushtrim!
   Tyvär är det så att ingen av oss som läser just inriktningen men alla högskoleingenjörer så som civilingenjörer har samma bas de två första åren. Då det tredje året har du mer inriktade och mer valbara kurser.
   Jag går högskoleingenjör i maskinteknik. Det jag kan säga när det gäller plugg är att det kan bli mycket ibland, då vissa kurser är lite svåra men det finns kurser som man kan ha rätt så slappt.
   I början av utbildingen kan man tycka att det är jobbigt då man är inte van med högskolan och dess tempo, men om du är bra på planera och hänger med i kursen så blir saker och ting mycket lättare.
   Det som är roligt är mycket vad man tycker själv. Jag gillar personligen kurser där vi får jobba med cad eller produktutveckling osv.

   /Atif

   • Yvonne Motyka says:

    Hej Kushrim!
    Det är både som Matilda och Atif säger. Det är ett program som är nystartat och nu till sommar går andra omgången. Det är en treårig utbildning med syftet att får mer kunskap om miljö ute i industrin/företagen. Man kommer jobbar mycket med projektledning och miljö,det som Matilda skrivit en del om.
    Om projektledning är något för dig och något du vill jobba med blir det en rolig utbildning.
    Eftersom dom nu förra året har gjort om poängsystemet ifrån 7.5hp och 15hp till
    4hp , 6hp och 10hp så kommer man läsa fler kurser varje termin vilket kan vara svårare/lättare beroende på vad man är van vid.

  • Matilda Svensson says:

   Hej Kushtrim!
   Jag går första året på Energisystem för hållbar utveckling. Det är precis som Atif säger att de första åren har man mycket baskurser tillsammans med andra program som till exempel matematik. Vi har haft mycket med framförallt de som går maskinteknik. Däremot har vi läst andra och kommer läsa flera andra mer inriktade kurser redan det här första året. Vi har läst flera roliga som produktutveckling, miljöstrategi och projektledning. Hela första året är det stort fokus på projektledning och hållbar utveckling. Redan efter ett par månader gjorde vi ett projekt åt företag och kommer göra ett till nu under vårterminen (!!!). Om du vill veta mer om vilka kurser som ingår i programmet så kan du läsa mer på hemsidan under utbildningar. Det är en väldigt bred utbildning och jag känner redan att jag har många alternativ om vad jag skulle vilja jobba med när jag blir färdig.
   Det är rätt mycket plugg, men det är det oavsett ingenjörsutbildning och lärosäte. Ibland kan det vara tufft med matten eller fysiken. Jag har lite svårt för de ämnena, men efter att jag kommit in i att studera igen har det gått bra. Det tar ett par månader innan man hinner landa för det är så mycket nytt. Fast vi har samtidigt många roliga kurser och att få jobba med företag redan första terminen har varit otroligt lärorikt!

   Hoppas du fick lite mer inblick i utbildningen, är det något mer du vill veta är det bara att fråga igen!

   MVH / Matilda Svensson

 14. Gute says:

  Hej!
  Jag är en person som varken är intresserad av eller särskilt bra på naturämnen och matematik, dock är jag oerhört intresserad av arkitektur, stadsplanering och diverse samhällesämnen. Skulle jag ändå klara mig bra på fysisk planering? Är fysisk planering alltså mer av ett samhällesprogram eller ett naturprogram?

  • Richard says:

   Inte mitt område men något jag kan påpeka är att naturämnen och matematik kommer naturligtvis att hjälpa dig med dina studier inom fysisk planering men det betyder inte att du behöver vara kung inom dessa områden. Bara du ha viljan att ta till dig information så lär du kunna klara dig. Som det är inom mitt område så har du inget intresse för problemlösning så kommer du verkligen inte passa inom programvaruteknik. Det finns säkert liknande jämförelser inom fysisk planering.

  • Hanania Isa says:

   Hej Gute!
   Jag läste natur i gymnasiet och går nu första året på fysisk planering!
   Jag vill påstå att det är mer samhällsbaserat i min utbildning och det du är intresserad av är precis det som behövs för en som vill läsa fysisk planering. Själv har jag ännu inte använt mina naturkunskaper något märkvärdigt. Däremot har vi använt addition och multiplikation någon enstaka gång, men inga övriga kluriga ekvationer. Skala är något som vi trots allt har nytta av, då våra planförslag oftast ska vara skalenliga, för att man (som här: lärare) ska kunna gå fram och mäta exempelvis vägens bredd etc.
   Annars ger samhällskunskaper mycket nytta, även teknik.
   Trots att jag läste natur, var det ändå samhällsämnen som intresserade mig mer och jag vill påpeka att det är en som gillar det du nämnde, som platsar in i en sådan utbildning.

   Hoppas jag svarade på din fråga! 🙂

 15. Tonny says:

  Hej.
  Jag har gått en linje med Musikproduktion. Det blev inte mycket gjort av olika anledningar (klassosämja, lärarbyten, utrustningsproblem). Jag undrar om det skulle vara något att börja på Digitala Spel eller Digital Ljudproduktion för jag är väldigt intresserad både av musik och spel samt storyline och dylikt. Dock oroar jag mig för jobbmöjligheter och boende. Jag skulle varit rätt säker på Digitala Spel om jag inte varit så musikintresserad. Jag fick inte mycket ut alls av min nuvarande skola och det verkar som Ljudproduktionslinjen kan hjälpa till att komma in bland andra som vill hålla på med ljud.

  Som sagt oroar jag mig över jobbmöjligheter och behörigheter. Jag skulle väldigt gärna söka naturvetenskapliga eller juridiska linjer men de kräver så mycket för att ens ha en chans. Man känner sig riktigt stressad till att hitta något som passar en.

 16. Marri Dragicevic says:

  Hejsan!
  För att ansöka till digitala spel, behöver man skicka ett personligt brev?

 17. John says:

  Hej!

  Utbildningen som högskoleingenjör på maskinteknik. Innehåller den mycket matematik och fysik?

  Vad brukar intagningspoängen ligga på till den linjen?

  John

  • Atif Cheema says:

   Hej John! Ja det är en hel del matte vilket är standard för alla ingenjörer. Det är dock lite fler fysik kurser än matte.

   MVH

   Atif Cheema

  • Yvonne Motyka says:

   Hej Johan!

   Utbildningen som högskoleingenjör i maskinteknik är precis lika dan som de tre första åren som civilingenjör i maskinteknik förutom att i sista terminen som högskoleingenjör jobbar med sitt kandidatarbete medans de som går civilingenjör fortsätter med kurser. Men som alla ingenjörsprogram är det mycket matte i grunden men du kommer läsa mer tillämpad mattematik.

   Du kan gå in på vår hemsida där du ser alla kurser man läser och även se en utbildningsplan ( i rutan till höger längst ner) Där du kommer se alla kurser du kommer läsa och även syftet med kurserna.

   http://edu.bth.se/utbildning/utb_program.asp?PtKod=MTGMI14h&lang=sv

   Glöm inte att vi kommer ha öppet hus nu på fredag (4 april) ifall du vill komma förbi, prata med studenter och se skolan

   mvh Yvonne

  • webmasterbth says:

   Hej John,
   Angående intagningspoängen så är det kopplat till vilken urvalsgrupp som du är i. Du får enklast svar genom att maila antagning@bth.se.

   //Johan

 18. Ulrica says:

  Hej, jag är intersserad av att läsa fysisk planering till hösten. 🙂 Därför undrar jag lite om kursupplägget m.m. Läste att utbildningen förändrats det senaste året, blivit mer teoretiskt än att gestalta. Har ni mycket tid i ritsalen eller är det mer att memorera text om bygglagar, gränser och sådant?

  Finns det tid över för fritid på helger eller är det mycket studier även på helger? (Inget problem för mig, skulle bara vara skönt att veta hur högt studietempot är.)

  Får ni någon praktikplats eller träffa företag för att få mer insikt i hur en planarkitekt jobbar? Hur ser BTH:s relation till näringslivet ut? Bra kontakter?

  Har läst att det är en ganska flummig utbildning där lärare inte har koll, m.m. Tycker du att det stämmer? Ställs det höga krav på eleverna? Är det många som klarar tentorna och är det många som hoppar av?

  För och nackdelar med utbildningen?

  Kanske ställer jobbiga frågor, men vill verkligen hitta den rätta utbildningen 🙂 Tack på förhand.

 19. Hanania Isa says:

  Hej Ulrica!
  Det stämmer nog det här med det teoretiska upplägget, som är rätt så mycket, men samtidigt varierat och brett.
  Mycket tid spenderas vid ritsalarna det första halvåret med mycket praktiskt arbete.
  Det andra halvåret har övergått till den mer teoretiska delen men samtidigt lägger vi mycket tid vid datorerna, där vi använder olika rit- och kartprogram som CAD, GIS, illustrator, InDesign mm.
  Schemaupplägget kan skifta lite. Ibland kan det bli lite stressigt, andra gånger kan det vara lugnare, med det menas att det dras ner från föreläsningar och man är inte lika bunden till något schemalagt.
  Har man dock en god planering, lyckas man då alltid finna en ledig eller iallafall en rätt så lugn helg 🙂

  Vi erbjuds många föreläsningar, workshops och träffar med planarkitekter, några från Sveriges arkitekter, några från Boverket mm. vilket känns rätt så skönt, för då får man alltid chansen att fråga dem om arbetslivet och hur den ser ut.
  Just nu ser framtiden ljus ut för en som vill utbilda sig till planeringsarkitekt och BTH strävar ständigt efter att knyta goda band med näringslivet, vilket BTH studenter har som förmån.

  Det som många relaterar utbildningen till flummig är nog för att vi oftast får fria händer att lägga upp våra projekt, grupparbeten och uppgifter. Vi erbjuds mycket på plats med hjälp och handledningar men samtidigt är det inget obligatorisk att närvara på dem utom vissa undantag. Jag personligen tycker att lärarna försöker knyta goda band med eleverna och vi har oftast möjlighet att vara med och påverka.

  Den första tentan har hittills varit den svåraste att klara enligt statistikerna som alltid meddelas till alla studenter. Det kan dels bero på att det oftast är svårt att veta hur man ska orientera sig vad gäller läsning, men med hjälp av ett par föreläsningar som erbjuds om studieteknik lär sig studenten med tiden teknikerna för en god läsning.

  Hittills är det nog inte mer än 5 st som har hoppat av och några av dem hoppade av pga av andra personliga orsaker än utbildningen.

  Fördelarna smått och gott är att det är väldigt varierat: ritsalar, föreläsningar, studiebesök, datorsalen, grupparbeten, workshops mm.
  Man erbjuds att studera utomlands det sista halvåret i trean.

  Jag har inte hittat några nackdelar som får mig att ångra mitt val till Sveriges enda utbildning till planeringsarkitekt, däremot tycker jag personligen att det är synd att det har blivit mer teoretiskt än praktiskt arbete och att det inte ingår någon praktik i utbildningen.

 20. Johnny says:

  Hej

  Jag har ansökt till två utbildningar i BTH IT-säkerhet respektive technical artist och en av dom har jag en fråga om dvs den andra. Jag såg att det fanns kurser att man ska lära sig C och C++ och jag undrade om andra utbildningar har samma kurser t.ex digitala spel, spel programmering osv… Datainriktade utbildningar dvs. Jag hade för mig att 3D modellering applikationer var mer python inriktad för rigging eller scripting så jag undrar varför det är nödvändigt att veta dom här programmeringsspråken inte riktigt det roligaste man har varit med om especiellt low level languages som dessa det är därför jag frågar och i BTH sidan står det att det handlar om kul ochså utöver plugget… Lugnt om ingen har svar till frågan inga problem.

  • Johnny says:

   Mod kan deleta den här kommentaren jag fick reda på svaret till min fråga genom att göra researchen fullkomlig dvs i detalj öppna taben på respektive kurs och läsa vad som står där och det innehöll varför.

 21. patrik says:

  Hejhej.

  Ang. International software engineering; måste 1 termin läsas utomlands eller kan man välja att stanna i sverige?

  Sedan undrar jag lite över studentlivet i Blekinge. Uteställen osv hur är det med sånt?

Leave a Comment